آموزش نورپردازی در فیلمبرداری

9993 بازدید
آموزش نورپردازی در فیلمبرداری

چرا نورپردازی اهمیت دارد؟

نورپردازی در فیلمبرداری موضوع مهمی است و باید به شدت جدی گرفته شود. این عامل تاثیر بسیار زیادی بر روی تصاویر گرفته شده داشته و کیفیت تصویر تا حدی زیادی به آن وابسته است. از این رو لازم است تا همه ما اطلاعات خود در این حوزه را افزایش داده و از تجهیزات و ابزارهای کمکی برای این کار بهره بگیریم. در این بخش از رسانه فارسی قصد معرفی تعدادی از این تجهیزات و روش ها مناسب برای تنظیم کیفیت نور تصویر را داریم. درست است که دوربین های پیشرفته امرزوی خود به خوبی می توانند شرایط نوری ایده آلی را در هنگام فیلم برداری ایجاد کنند، با این حال گاها استفاده از ابزار های دیگر می تواند کیفیت را خیلی بیشتر از آنچه که باید افزایش دهد. پس آشنایی با آنها خالی از لطف نخواهد بود. باید بدانید زمانی که از نور طبیعی موجود در محل تصویر برداری استفاده می کنید ممکن است نتوانید نتیجه کار را به خوبی پیش بینی کنید. زیرا وضعیت نور طبیعی قابل پیش بینی نخواهد بود. لازم است تا از نور دهی درست استفاده کنید تا بتوانید کیفیت مطلوبی را در تولیدات خود داشته باشید.

مزایای نورپردازی صحیح در فیلمبرداری

نورپردازی در فیلمبرداری صحیح مزایای زیادی دارد. و شاید به جرات بتوان گفت هیچ عامل دیگری همچون نور نمی تواند تعیین کننده زیبایی محصول شما باشد. به برخی از این مزایا اشاره می کنیم:

  1. با بکارگیری درست آن می توان بهترین تصاویر را با دوربین خود ایجاد کرد.
  2. با استفاده از آن می توان جزئیات صحنه و هدف فیلم برداری را با دقت تصویر برداری کرد و تمامی جزئیات را بیننده انتقال داد.
  3. می توان با استفاده از آن به طور گزینشی عمل کرد و بخش هایی که مورد نظر هستند را برجسته و بخش هایی که دوست نداریم دیده شوند را مخفی کرد.
  4. می توان بر روی ظاهر اشیا و افراد تاثیر گذاشت و آن ها را به عمد بهتر یا بدتر نشان داد.
  5. با استفاده از آن می توان توهم بعد، فضا و عمق ایجاد کرد.
  6. می توان با استفاده از آن نوعی فضای خاص ایجاد کرد و کاری کرد تا محیط تاثیر خاصی بر مخاطب بگذارد.
  7. می توان حتی در صورت تغییر زاویه دوربین کیفیت تصویر را در حد بالایی نگه داشت.

آموزش نورپردازی در فیلمبرداری

نورپردازی در تصویربرداری و ویژگی های آن

نورپردازی در فیلمبرداری ویژگی های خاصی مثل شدت و کنتراست دارد که هر یک اثرات مختلفی داشته و بر روی کیفیت تصویر تاثیر می گذارند. لازم است تا تصویر بردار از تاثیر این ویژگی ها بر روی کیفیت اطلاع داشته و بتواند آنها را در جای درست خود به کار بگیرد. اگر نور ما نا کافی باشد باعث می شود تا تصاویر گرفته شده دارای نویز بوده و دانه دانه دیده شوند که به این حالت فرو نور دیده می گویند. اگر کنتراست در تصویر بالا باشد، یعنی رنگ های موجود در صحنه بیش از حد با هم در تضاد باشند و یا اگر مناطق خیلی روشن همراه با سایه های شدید وجود داشته باشند، در این صورت دوربین نمی تواند این محدوده متضاد را پوشش دهد. پس چاره ای نخواهید داشت. یا باید این حالت را قبول کنید و سایه ها یا مناطق خیلی روشن را در تصویر برداری حذف کنید، و یا باید سایه ها را روشن تر کنید تا تصویر حالت مطلوب تری به خود بگیرد. هنگامی که حالت دیافراگم خودکار را به کار می گیرد، سعی کنید تا به سمت مناطق پر نور و روشن فیلم برداری نکنید، زیرا دیافراگم بسته شده و در نتیجه تصویر شما فرو نور دیده خواهد شد. برای جلوگیری از این کار می توانید از روش های ساده ای استفاده کنید. مثلا می توانید نور پنجره را با استفاده از یک پرده تعدیل کنید یا دوربین را به جای دیگری انتقال دهید. حتی شاید لازم باشد موقعیت دوربین را با استفاده از نور موجود در صحنه انتخاب کنید نه زاویه دید مناسب برای آن. اما اگر می توانید زاویه هدف مورد نظر خود در تصویر برداری را بر اساس نور متناسی تغییر دهید.

نورپردازی در فیلمبرداری و تاثیر جهت بر روی آن

جهت نورپردازی یکی دیگر از عوامل حساس و اثر گذار در کیفیت تصویر است. جهت نور بر ظاهر اشیا و افراد اثر می گذارد. پس لازم است که همیشه حواستان بر جهت نور و تغییرات آن باشد، زیرا متناسب با این تغییرات ظاهر هدف مورد نظر شما در فیلم برداری نیز تغییر خواهد کرد. در زیر به تعدادی از این تغییرات اشاره می کنیم:

  1. نورپردازی از روبرو و همچنین از پشت دوربین باعث مخفی شدن بافت و سطوح می شود.
  2. نوری که از پهلو به صحنه بتابد موجب می شود تا لبه های سطوح به صورت اغراق آمیزی دیده شوند و همچنین باعث زمخت شدن ظاهر اشیا می شود.
  3. نور پشتی که رو به دوربین می تابد، باعث تشکیل شدن یک هاله نور دور اشیا و افراد شده و آن را از پس زمینه جدا می کند. همچنین سطوح شفاف یا نیمه شفاف را آشکار می سازد.
  4. نور صحنه به اینکه زاویه آن به کدام سه جهت اصلی نزدیک تر باشد بستگی دارد. بسته به هر یک از آنها ممکن است ویژگی های مختلفی در صحنه ایجاد شود. مثلا با افزایش ارتفاع منبع نور، سایه های رو به پایین برجسته تر و شدید تر می شوند.

نورپردازی و تاثیر دمای رنگ بر آن

رنگ نورپردازی نیز اثرات خاص خود را بر روی تصاویر گرفته شده می گذارد. کیفیت رنگ منبع نور بر ثبات رنگ در تصویر اثر گذار است. در درجه بندی کلوین نور نارنجی – زرد مثل نور شمع که به آنها دمای رنگ پایین نیز گفته می شود پایین ترین جایگاه را دارند. و در مقابل، نور مایل به آبی روز که با آن دمای رنگ بالا نیز گفته می شود در صدر این درجه بندی است. به نسبت رنگ های قرمز، سبز، و آبی تعادل رنگی می گویند. اگر این تعادل در دوربین شما با نور موجود در صحنه هماهنگ نباشد، ممکن است یکی از این رنگ ها غالب شده و تصویری با رنگ های غیر عادی مشاهده کنیم. البته می توان این عدم تعادل را با صافی های مخصوصی خنثی کرد و با استفاده از یکی از سیستم های نور روز یا تنگستن دوربین را با شرایط موجود هماهنگ کرد. اگر چندین نوع نور مختلف مثل نور روز، تنگستن، و فلورسنت در صحنه با هم ترکیب شوند خطای رنگ در محیط ایجاد شده و کیفیت را کاهش خواهد داد.

انواع نورپردازی در فیلمبرداری

نورپردازی در فیلمبرداری به دو نوع تقسیم می شود. یعنی با استفاده از دو مدل نور می توان فیلم برداری کرد. هر یک از این نور ها ویژگی هایی دارند که در اینجا به آنها می پردازیم:

  1. نور سخت: این نوع نور سایه های برجسته ای ایجاد می کنند و باعث می شوند تا شکل اشیا یا افراد با جزئیات مشخص شود. برای داشتن چنین نوری می توان از منابع نوری متمرکز یا نقطه ای استفاده کرد.
  2. نور نرم: در استفاده از این نوع نور خواهیم دید که جسم مورد نظر در تصویر برداری کاملا بدون سایه است. یعنی این نور اشیا یا افراد را بدون هیچ سایه ای روشن می کند. برای داشتن چنین نوری باید از منابع گسترده و وسیع استفاده کرد.

برای داشتن تصویری با کیفیت بالا و فیلم برداری موفق و چشم نواز لازم است تا از ترکیب این دو نوع استفاده شود. استفاده محض از یکی از آنها می تواند خسته کننده شده و از زیبایی های کار کم کند. اما استفاده ترکیبی و به جا از هر کدام قطعا نتایج خوشایندی در پی خواهد داشت.

تجهیزات اصلی نورپردازی در فیلمبرداری

برای بالا بردن کیفیت نورپردازی در فیلمبرداری و داشتن تصاویری ایده آل لازم است تا از ابزار و تجهیزات مناسبی استفاده کنیم. در نتیجه باید با این تجهیزات آشنا شده و کاربرد هر یک از آنها را یاد بگیریم. در ادامه به برخی از این تجهیزات اشاره می کنیم:

تجهیزات نورپردازی

  1. بازتابه یا رفلکتور: این وسیله یکی از ساده ترین و پر مصرف ترین تجهیزات برای نوردهی تصویر است. به راحتی قابل حمل بوده و از سمت براق نور سخت و از سمت مات نور نرم ساطع می کند. از این وسیله می توان برای هدایت نور خورشید به سمت محل مورد نظر استفاده کرد. به ویژه در هنگام فیلم برداری زیر نور خورشید کارایی زیادی دارد، زیرا این وسیله می تواند بدون استفاده از هیچ منبع انرژی نور اصلی یا مکمل برای صحنه را ایجاد کند.
  2. نور دوربین یا نور ویدئو: این نور از نقطه کوچکی که به دوربین متصل می شود پخش می شود.
  3. نور دستی: این ابزاری کوچک و دستی می باشد که دستیار تصویر برداری آنها را هدایت کرده و جهت آن را مشخص می کند. با استفاده از برق و باتری می توان از آن استفاده کرد و همچنین می تواند پخش کننده نور یا صافی های تصحیح کننده نیز داشته باشد.
  4. نور لکه ای بازتابی بیرونی: این نوع ابزار بسیار سبک بوده و روی سه پایه ای با قابلیت تنظیم ارتفاع نصب می شود.
  5. نورپراکن: این وسیله دارای لامپ کوچکی با قدرت هشتصد تا هزار وات بوده و می تواند منطقه وسیعی را با نور نسبتا نرم پوشش دهد.

از این که با ما در مجموعه آموزش فیلمبرداری همراه ما هستید بسیار سپاسگزاریم. لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را با ما دروبسایت رسانه فارسی درمیان بگذارید

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://www.resanefarsi.ir/?p=2658

نظرات

0 نظر در مورد آموزش نورپردازی در فیلمبرداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.